Запах на всю оселю та гарний настрій родини

Які зимові свята можна уявити без гарячих напоїв? І як обійтися без ароматних смаколиків? Правильно, ніяк, бо це злочин. На свята має бути затишно, тепло та смачно. Тому пропонуємо три рецепти печива, яке не залишить байдужим нікого.

Пряне шоколадне печиво

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 200 г;

  • коричневий цукор – 0,5 склянки;

  • яйця – 1 шт.;

  • мед – 2 ст. л.;

  • какао – 4 ст. л.;

  • мигдаль - 100 г;

  • кориця – 1/2 ч. л.;

  • аніс (бадьян) – 1 зірочка;

  • гвоздика – 5 бутонів;

  • мелена кава – 1 ч. л.;

  • борошно – 2 склянки.



  • Приготування.

    Заздалегідь покладіть вершкове масло в холодильник, воно потрібне нам холодне.

    Просіюємо борошно, змішуємо його з усіма приправами, цукром та какао. Потім дістаємо вершкове масло з холодильника та нарізаємо його в сухі інгредієнти. Потрібно гарно перетерти масло з сухою сумішшю. Наступними додаємо яйце, мед та подрібнені горіхи. Гарно замішуємо тісто та формуємо з нього «ковбаску».

    Аби тісто дозріло, замотайте його в харчову плівку або фольгу та дайте відпочити в холодильнику 2 години. Коли період спокою закінчиться, дістаньте тісто та поріжте на шматочки шириною 1–1,5 см.

    Пряне печиво вже можна викласти на деко та поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин. За необхідності печиво варто перевернути.

    Медове печиво

    Інгредієнти:

  • цукор – 100 г;

  • яйця – 1 шт.;

  • мед – 170 г;

  • мелений імбир – 1 ч. л.;

  • духмяний мелений перець – 0,75 ч. л.;

  • мелена кориця – 1,5 ч. л.;

  • мелена гвоздика – 1,5 ч. л.;

  • сода – 2 ч. л.;

  • борошно – 500 г.


  • Спосіб приготування.

    Беремо каструлю (2,5–3 л) та змішуємо в ній мед, цукор, спеції. На повільному вогні, постійно помішуючи, варимо до закипання.

    Знімаємо з вогню, переходимо до «спецефектів». Додаємо соду – суміш збільшиться в об’ємі та почне шипіти. Не переживаємо та продовжуємо чаклувати!.

    Додаємо яйце, масло (кімнатної температури) та борошно. Добре все замішуємо. Тісто буде теплим, має гарно відходити від стінок каструлі.

    Аби медові пряники були мегасмачні, їх варто поставити в холодильник відпочити на 6 годин, та якщо немає терпіння, можна одразу розкачати тісто так, аби один шар був у 5 мм.
    Тепер надаємо нашому майбутньому печиву гарний вигляд за допомогою формочок для тіста.

    Деко варто застелити пергаментом, перед тим як викладати на нього тісто. Духову піч розігріваємо до 180 градусів і випікаємо печиво 20 хв.

    Як охолоне, можна прикрашати. Рецепт глазурі шукайте в кінці статті.

    Новорічне печиво

    Інгредієнти:

  • масло – 1 пачка;

  • мука – 400–600 г;

  • цукор – 1/2 склянки;

  • жовтки – 2 шт.;

  • розпушувач – 1 ч. л.;

  • лимонна кислота – 1/4 ч. л.


  • Приготування.

    Гарно перемішуємо борошно, лимонну кислоту, цукор та розпушувач. Висипаємо на стіл гіркою, робимо в ній невеличке заглиблення та додаємо туди жовтки з подрібненим маслом (кімнатної температури). Добре все перемішуємо.

    Отримуємо туге тісто, яке треба сформувати в шари та замотати харчовою плівкою. Даємо тісту відпочити 1–2 години. А потім розкачуємо його. Має вийти шар в 1 см завтовшки.

    Беремо форми для печива та вирізаємо щось новорічне і святкове.

    На деко кладемо пергаментний папір, потім тісто. Випікаємо печиво 15 хвилин в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці.

    Як печиво охолоне, його можна прикрашати.

    Глазур для прикрашання печива

    Інгредієнти:

  • білок – 1 шт.;

  • цукрова пудра – 240 г;

  • лимонний сік – 1/2 ч. л.;

  • харчові барвники.


  • Приготування.

    За допомогою міксера збиваємо білок разом з лимонним соком. Потрохи додаємо цукрову пудру. Суміш має бути однорідна та густа. Тепер білу глазур можна поділити на частини та додати харчові барвники. Все, солодкі фарби готові!

    Таке печиво прикрасить будь-який стіл або навіть ялинку, лише зробіть дірочки для стрічки. Смачного!

    Фото:
    Ekaterina Bolovtsova
    Koolshooters
    Marta Dzedyshko
    Pavel Danilyuk
    pexels jeshoots